Български English Руский
contact
ОБАДИ НИ СЕ +359 896 977 866 +359 2 954 79 04
http://iconsulting-bg.com/

София на 18-то място по ръст на цените на жилища в света

София на 18-то място по ръст на цените на жилища в света

София на 18-то място по ръст на цените на жилища в света

София е на 18-о място сред 150 града по най-силен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2018 г., сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

Цените на жилищата в българската столица отбелязват ръст от 11,3%, като Knight Frank използва данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. София се придвижва с едно място напред в сравнение с индекса на консултантската компания за миналата година, когато беше включена за първи път и зае 19-о място. Така столицата остава в червената зона на класацията на най-горещите жилищни пазари в света.

Припомняме, че през юни Knight Frank постави България на седмо място сред най-бързо поскъпващите жилищни пазари в света с ръст на цените през първото тримесечие от 9% на годишна основа.

 

Вижте още: Жилищният пазар в България е силно изкривен

 

Цените в ключови градове в света растат с най-бавния си темп от третото тримесечие на 2015 г., като са постигнали ръст от 4% в 12-те месеца до март 2018 г. спрямо 6,4% година по-рано, сочи индексът на консултантската компания.
Индийският град Сурат оглавява класацията със скок на цените от 22% на годишна основа през първото тримесечие, следван от Измир в Турция с 16,5%, Хонконг с 15,6% и Ванкувър с 15,4%.

Берлин е най-бързо растящият жилищен пазар в Европа с ръст на цените от 14,9%, следван от Ротердам с 14,8% и Будапеща с 14,1%. В топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света попадат още австралийският град Хобарт (14,1%), Ахмедабад в Индия (13%) и Сиатъл с повишение от 12,9%, който го превръща в най-горещия жилищен пазар в САЩ.

Преди София се нареждат още Единбург, Амстердам, Рейкявик, Франкфурт, Дъблин, Порто и Хидерабад.

„Възстановяването на европейските градове до голяма степен се дължи на подобрените икономически перспективи в региона и на дисбалансите между търсенето и предлагането“, отбелязва авторката на доклада Кейт Евърет-Алън.

 

Вижте още: Сериозен спад на интереса на чужди инвеститори към пазара на бизнес имоти от началото на годината

 

Въпреки по-добрите перспективи пред икономиката на Стария континент, създаването на работни места и повишаването на доверието на потребителите, предлагането на жилища се забавя. „Въпреки стимулите на правителствата на някои пазари целта за брой завършени жилища не е постигната. Този дисбаланс между търсенето и предлагането подлага цените на натиск“, отбелязва Евърет-Алън.

Абу Даби е най-слабият жилищен пазар в света със спад на цените от 7,2%, следван от Торино със спад от 7,1%, Генуа със спад от 6,6%, Дарвин със спад от 6,5% и Москва със спад от 6,1%. В челната десетка на най-слабите жилищни пазари в света влизат още Рио де Жанейро, Осло, Делхи, Дубай и Ченай.

Докато преди една година 12 града в света са постигнали ръст от над 20% на годишна основа, през първото тримесечие това прави само един град – Сурат. Knight Frank отбелязва, че този ръст се дължи главно на необичайно ниската база през първото тримесечие на 2017 г. заради безпрецедентното изтегляне на банкноти с висока номинална стойност в страната.

 

Вижте още: Мегапроектите в Турция дават тласък на имотния сектор

Като цяло тенденцията за покачване на цените в Европа продължава. 11 от 20-те водещи града по годишен растеж се намират на Стария континент.

В същото време недостатъчната наличност е тласнала нагоре цените в Сиатъл с ръст от 12,9%, а в Сан Франциско и Лос Анджелис той достига съответно 12,9% и 11,2%. Въпреки трите повишения на лихвените проценти в САЩ до март 2018 г. средните цени в 15-те града, включени в индекса, са нараснали с 6,8% в 12-месечния период.

Бирмингам е най-силният жилищен пазар във Великобритания с ръст на цените от 6,4% през първото тримесечие, докато в Лондон те намаляват с 0,6%, сочи индексът на Knight Frank.

Южна Европа става все по-поляризирана. Докато италианските градове заемат твърдо места в дъното на подреждането, испанските и португалските градове се представят по-силно. Порто, Малага и Мадрид са в челото на индекса с годишен ръст на цените от съответно 11,7%, 10,4% и 10,3%.

Нито един китайски град с изключение на Хонконг не присъства в топ 20 на най-бързо растящите жилищни пазари в света, въпреки че бяха доминиращи в последните години. Изправено пред потенциален жилищен балон, китайското правителство предприе мерки за затягане на отпускането на ипотечни кредити и смазване на спекулативните инвестиции на имотния пазар.

Вижте още: Как брокерът може да защити интереса на клиента си при покупка на имот на зелено?

Подчертано охлаждане се забелязва и на жилищните пазари в Австралия и Нова Зеландия, като Уелингтън пада до 38-о място с годишен ръст на цените от 7,2% спрямо 11-о място и ръст на цените от 20,6% година по-рано, а Сидни дори регистрира спад на цените от 0,5% през първото тримесечие спрямо повишение то 14,4% през същия период на предходната година.

                         Източник: https://www.imoti.net/bg/novini/view/sofija-na-18-to-mjasto-po-ryst-na-cenite-na-jilishta-v-sveta

Некоректни практики 20-08-2018

10 нагли лъжи на брокерите на имоти Прочети още

Ето как банките одобряват клиентите за кредит 09-02-2018

Bъзнaмepявaтe дa cи ĸyпитe имoт, aвтoмoбил или дpyгa пo-знaчитeлнa пo paзмep пoĸyпĸa? Mнoгo e вepoятнo зa нeя дa пoлзвaтe ипoтeчeн или пoтpeбитeлcĸи ĸpeдит. Зa дa Bи бъдaт oтпycнaти тaĸивa oбaчe, щe пpeминeтe пpeз щaтeлнa пpoвepĸa oт cтpaнa нa бaнĸaтa, ĸъм ĸoятo ce oбъpнeтe. Прочети още