Български English Руский
contact
ОБАДИ НИ СЕ +359 896 977 866 +359 2 954 79 04
http://iconsulting-bg.com/

София на 18-то място по ръст на цените на жилища в света

София на 18-то място по ръст на цените на жилища в света

София на 18-то място по ръст на цените на жилища в света

София е на 18-о място сред 150 града по най-силен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2018 г., сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

Цените на жилищата в българската столица отбелязват ръст от 11,3%, като Knight Frank използва данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. София се придвижва с едно място напред в сравнение с индекса на консултантската компания за миналата година, когато беше включена за първи път и зае 19-о място. Така столицата остава в червената зона на класацията на най-горещите жилищни пазари в света.

Припомняме, че през юни Knight Frank постави България на седмо място сред най-бързо поскъпващите жилищни пазари в света с ръст на цените през първото тримесечие от 9% на годишна основа.

 

Вижте още: Жилищният пазар в България е силно изкривен

 

Цените в ключови градове в света растат с най-бавния си темп от третото тримесечие на 2015 г., като са постигнали ръст от 4% в 12-те месеца до март 2018 г. спрямо 6,4% година по-рано, сочи индексът на консултантската компания.
Индийският град Сурат оглавява класацията със скок на цените от 22% на годишна основа през първото тримесечие, следван от Измир в Турция с 16,5%, Хонконг с 15,6% и Ванкувър с 15,4%.

Берлин е най-бързо растящият жилищен пазар в Европа с ръст на цените от 14,9%, следван от Ротердам с 14,8% и Будапеща с 14,1%. В топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света попадат още австралийският град Хобарт (14,1%), Ахмедабад в Индия (13%) и Сиатъл с повишение от 12,9%, който го превръща в най-горещия жилищен пазар в САЩ.

Преди София се нареждат още Единбург, Амстердам, Рейкявик, Франкфурт, Дъблин, Порто и Хидерабад.

„Възстановяването на европейските градове до голяма степен се дължи на подобрените икономически перспективи в региона и на дисбалансите между търсенето и предлагането“, отбелязва авторката на доклада Кейт Евърет-Алън.

 

Вижте още: Сериозен спад на интереса на чужди инвеститори към пазара на бизнес имоти от началото на годината

 

Въпреки по-добрите перспективи пред икономиката на Стария континент, създаването на работни места и повишаването на доверието на потребителите, предлагането на жилища се забавя. „Въпреки стимулите на правителствата на някои пазари целта за брой завършени жилища не е постигната. Този дисбаланс между търсенето и предлагането подлага цените на натиск“, отбелязва Евърет-Алън.

Абу Даби е най-слабият жилищен пазар в света със спад на цените от 7,2%, следван от Торино със спад от 7,1%, Генуа със спад от 6,6%, Дарвин със спад от 6,5% и Москва със спад от 6,1%. В челната десетка на най-слабите жилищни пазари в света влизат още Рио де Жанейро, Осло, Делхи, Дубай и Ченай.

Докато преди една година 12 града в света са постигнали ръст от над 20% на годишна основа, през първото тримесечие това прави само един град – Сурат. Knight Frank отбелязва, че този ръст се дължи главно на необичайно ниската база през първото тримесечие на 2017 г. заради безпрецедентното изтегляне на банкноти с висока номинална стойност в страната.

 

Вижте още: Мегапроектите в Турция дават тласък на имотния сектор

Като цяло тенденцията за покачване на цените в Европа продължава. 11 от 20-те водещи града по годишен растеж се намират на Стария континент.

В същото време недостатъчната наличност е тласнала нагоре цените в Сиатъл с ръст от 12,9%, а в Сан Франциско и Лос Анджелис той достига съответно 12,9% и 11,2%. Въпреки трите повишения на лихвените проценти в САЩ до март 2018 г. средните цени в 15-те града, включени в индекса, са нараснали с 6,8% в 12-месечния период.

Бирмингам е най-силният жилищен пазар във Великобритания с ръст на цените от 6,4% през първото тримесечие, докато в Лондон те намаляват с 0,6%, сочи индексът на Knight Frank.

Южна Европа става все по-поляризирана. Докато италианските градове заемат твърдо места в дъното на подреждането, испанските и португалските градове се представят по-силно. Порто, Малага и Мадрид са в челото на индекса с годишен ръст на цените от съответно 11,7%, 10,4% и 10,3%.

Нито един китайски град с изключение на Хонконг не присъства в топ 20 на най-бързо растящите жилищни пазари в света, въпреки че бяха доминиращи в последните години. Изправено пред потенциален жилищен балон, китайското правителство предприе мерки за затягане на отпускането на ипотечни кредити и смазване на спекулативните инвестиции на имотния пазар.

Вижте още: Как брокерът може да защити интереса на клиента си при покупка на имот на зелено?

Подчертано охлаждане се забелязва и на жилищните пазари в Австралия и Нова Зеландия, като Уелингтън пада до 38-о място с годишен ръст на цените от 7,2% спрямо 11-о място и ръст на цените от 20,6% година по-рано, а Сидни дори регистрира спад на цените от 0,5% през първото тримесечие спрямо повишение то 14,4% през същия период на предходната година.

                         Източник: https://www.imoti.net/bg/novini/view/sofija-na-18-to-mjasto-po-ryst-na-cenite-na-jilishta-v-sveta

Офиси и жилищна част – бъдещето на сградите в София 12-10-2023

Архитекти прогнозират, че през следващите години може да изчезнат напълно проектите за изцяло офис сгради... Прочети още

Възможно ли е да тегля кредит за имот, който покрива 100% от цената? 22-08-2023

Много хора искат да си закупят жилище, но нямат необходимите средства за това. В тези случаи прибягват до потребителски или ипотечен кредит. Потребителските кредити се взимат, когато клиентът има по-голямата част от сумата и не му достига по-малка. Ипотечните кредити пък се ползват, когато на клиента му трябват значителни средства , срещу които банките изискват обезпечение. Прочети още

Режат продажбите на имоти на занижени цени 12-11-2022

Има идея да бъдат въведени правила в сектора на недвижимите имоти като мярка срещу изпирането на пари. Прочети още

Край на поскъпването на имотите 03-10-2022

Догодина ще има спад на сделките Интерес към продажби "на зелено" има само ако първоначалната вноска е 10-20%, а останалото се плаща след акт 16 Хората с по-ниски доходи стават предпазливи за теглене на заем Ипотечните кредити са с рекорден ръст от 32%, а потребителските нараснаха с 28% Ако продавате, побързайте да го направите до края на годината Копирано от standartnews.com Прочети още